söndag 7 september 2014

För de som verkligen ska bli vad de äter

Jag och Veronica tog i våras kontakt med förskolecheferna på Unike förskolor och erbjöd oss att hjälpa dem med utvecklingsarbetet i förskolornas kök. Idag hade vi möte på Unikes kontor och diskuterade hur vi kan hjälpa förskolorna. Efter att ha tittat på några matsedlar såg vi genast några utvecklingspunkter och kom överens om en inledande handlingsplan.

1. Enkätundersökning för förskolepersonalen - Hur upplevs maten av personalen och barnen, vad fungerar och vad bör utvecklas ur deras perspektiv? Personalen är oerhört viktig i denna förändring.

2. Näringsberäkning och utvärdering av nuvarande matsedlar - Ger ett utgångsläge för förändringarna. Förutom att maten ska vara näringsriktig ska maträtterna som serveras också skicka rätt signaler till barnen.

3. Diskussion och utbildning av kökspersonalen - Förskolans kockar ska få fördjupad kunskap i näringslära men deras egna kunskaper och erfarenheter och resten av personalens åsikter ska också lyftas.Kockarna är nyckelpersonerna i denna förändring.

4. Utformning av nya näringsberäknade matsedlar för två månader

5. Utbildning av förskolepersonalen - Barnens pedagoger är de som sitter med barnen vid måltiderna. Ju mer de kan, desto högre är chansen att utfallet bli bra.

6. Införande av nya matsedlar under två månader

7. Utvärdering, uppföljning och fortsatt kontakt med förskolorna för att fortsätta ge inspiration och utveckling av konceptet

Det ska bli kul att få ansvaret att kunna påverka kostsituationen i vardagen för flera hundra barn och deras lärare.

Inga kommentarer: