tisdag 23 juni 2015

Kroppens mikroskopiska härskare



Tror du att du själv styr dig själv, dina tankar och hur du mår? Det gör du förstås till stor del men du är låååångt ifrån ensam om att påverka. De senaste årens forskning visar att invånarna i dina tarmar, alla de biljontals bakterier och andra mikroorganismer som bor, lever, samarbetar, krigar där påverkar dig minst lika mycket som något annat organ i kroppen gör. Det som händer i kroppen påverkar i sin tur bakterierna vilket i sin tur påverkar oss och så går det runt. Till antalet är bakterierna i mag-tarmkanalen 10-15 gånger fler än antalet "mänskliga" celler i din kropp och tillsammans bär de på mer än 100 gånger fler gener än du gör. Man har hittills hittat ett par hundra olika ämnen som utsöndras av tarmbakterierna som har påverkan på allt från ditt humör till vad du väljer att äta eller hur din lever hanterar näringsämnen... Det gör att forskarna idag pratar om tarmbiotan (alla mikroorganismer i tarmen) som ett eget "organ". Ser man tarmbakterierna som ett samlat organ är det kroppens utan jämförelse mest mångsidiga endokrina (hormon/signalbildande) organ.

 När du äter är det alltså inte bara "dig själv" du matar utan ett ekosystem där dina egna celler utgör runt 10 procent. Med hjälp av bakterierna hittar man nu också möjliga förklaringar till hälso- och sjukdomssamband som varit svåra att förklara tidigare och ytterligare nyanser till saker vi redan känner till. Upp eller ner i vikt, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fettlever, blodfetter, inflammatoriska sjukdomar, autoimmuna tillstånd, flera neuropsykiatriska diagnoser... Allt är det saker som satts i samband med förändringar i tarmfloran och möjligheten är stor att vi där också kommer att hitta en del av lösningen. Mer om detta i kommande inlägg...

När jag började läsa mer om detta tänkte jag först att det verkade helt otroligt, hur skulle små bakterier kunna styra så mycket i våra kroppar? Men ju mer jag läst, desto naturligare och mer övertygande blir det. Tittar man på bakterierna själva har de förmågan att binda sig samman i enorma nätverk där de delar med sig av genetiskt material, kan stödja sina allierade, utsöndra antibiotika som har ihjäl deras fiender och på alla tänkbara sätt påverka varandra och livsmiljön runtikring dem. Så har det förstås varit länge... och nu pratar vi väldigt väldigt länge. Tittar vi 3 miljarder år tillbaka var våra förfäder  själva bakterier och påverkades av samma principer som bakterierna idag gör. När våra förfäder sedan utvecklades till flercelliga organismer fanns bakterierna hela tiden där och påverkade dem på samma sätt som innan. Så har det sedan fortsatt när "vi" blev större och mer komplexa varelser och så är det fortfarande. På de 3 miljarder år det tagit oss att utvecklas till människor har bakterierna haft precis lika lång tid att utvecklas med oss och bli experter på att leva i våra kroppar och påverka oss och vi i vår tur på att påverka och påverkas av dem. Bakterierna är alltså inte främmande för våra kroppar utan en grundläggande del av vår fysiologi. De producerar ämnen som medverkar i och styr en till synes oändligt lång rad processer i kroppen och fungerar också som "känslelspröt" och berättar för vår kropp vad som kommer in i kroppen med maten.

Som näringsfysiolog är detta förstås fruktansvärt spännande "nyheter". Bakterierna är livsviktiga för oss, vilka de är, i vilken mängd och hur de mår påverkar snart sagt varenda del av vår fysiologi (och psykologi) och det finns en sak som påverkar bakterierna i tarmarna mer än något annat... Vad de får att äta...

Låter detta fortfarande konstigt kan ett exempel från andra djur göra att det kanske inte känns lika främmande.. Har du funderat över hur en kossa kan växa sig så stor och sen producera mjölk som får en liten kalv att växa i rasande takt... på bara gräs? Svaret är att de inte gör det. Som liten kalv får de förstås väldigt näringsrik mjölk men de växer sig fullvuxna och håller sig sedan så stora på bara gräs... eller? Har du sett näringsvärdet för gräs? Det är inte direkt någon höjdare.. Kossan får lite kolhydrater direkt från gräset men i princip inget protein eller fett vilket behövs för att bygga 600 kg muskler och andra organ. Svaret är att gräset inte är det som ger kon näring, gräset är bara råvaran. När kon tuggat sönder gräset sväljs det ner i våmmen, en stor ficka i kons matstrupe. Där finns en stor härd med bakterier som bryter ner fibrerna i gräset och blir fler och bildar på köpet fettsyror som kon senare kan ta uppkan ta upp. Kossan stöter upp den halvsmälta gräs/bakteriemixen och sväljer ner det längre ner. Väl nere i tarmarna bryts bakterierna ner och de proteiner bakterierna är uppbyggda av blir byggnadsmaterial till kons muskler och organ. Kor och andra idisslare har alltså egna "köttfabriker" i matstrupen där gräset är råvaran och bakterierna är de slutgiltiga "biffarna". Andra växtätare gör på andra sätt men med samma princip. Du som haft kaniner kanske känner till deras lite udda matvanor... Utan bakterier alltså inga kossor eller kaniner och för oss människor är de oumbärliga för hälsan men kan också vara våra värsta fiender om vi inte sköter oss... Spännande? Mer på temat inom kort...

Inga kommentarer: